Egészségvédelem

.
.
Hagyomány
Hagyomány
Szakértelem
Szakértelem
Törődés
Törődés
...természetesen!
...természetesen!
Previous Next
A A A

vasalohazA Róna patika Zugló legrégebbi, ma is működő gyógyszertára. 1892-ben alapította Csányi Zoltán gyógyszerész, az akkor még VII. kerülethez tartozó Csömöri úton (ma Thököly út) nyílt meg. 1900-től egészen az államosításig „Őrangyal gyógyszertár” néven ismerték a környék lakói. Csányi Zoltán halála után az örökösök először bérbe adták, majd eladták a patikát Harsányi Károlynak.


Harsányi Károly 1903-ban a kolozsvári Ferenc József egyetemen szerzett gyógyszerészi oklevelet. Hamarosan Budapestre költözött, és 1914-ben megvette az „Őrangyal” patikát.

 

 

 

volt harsanyi villaA gyógyszertár egy ideig az Angol utca és a Zugló (ma Szugló) utca sarkán lévő épületben működött, itt volt a család lakása is. Később megvásárolták a Gyarmat utca 30 sz. alatti villát. Harsányi János itt töltötte fiatalkorát.

1937-ben vált lehetővé, hogy Harsányi Károly „kihozza” a gyógyszertárat a forgalmas kereszteződéshez, a Róna utca és a Bosnyák utca sarkán lévő „vasaló-házba”.

 

 

Harsányi János 1920-ban született. A kiváló képességű, különösen matematikában jeleskedő diák a Fasori Evangélikus Gimnázium tanulója volt. Érettségi után, rövid külföldi tanulmányokat követően a Pázmány Péter Tudomány Egyetemen kezdte meg tanulmányait a gyógyszerész szakon.

harsanyi gyogyszereszi oklevelNem ez volt az igazi érdeklődési területe, de édesapja kérésére – a patika örökölhetősége érdekében – 1942-ben megszerezte gyógyszerészi diplomáját. 

Az egyetemi tanulmányok mentesítették a katonai szolgálat alól, de amint ennek vége lett, behívták katonának. Bár szülei még az ő születése előtt kikeresztelkedtek, és így Harsányi János kereszténynek született, munkaszolgálatra hívták be. Keresztény-zsidó században szolgált, ami vatikáni védettséget jelentett, és Budapest környéki gyárakban dolgoztak. Szálasi uralomra jutása után azonban megszűnt a védettség, és a századot deportálni akarták. A bevagonírozáskor Harsányinak sikerült megszöknie: letette a hátizsákját és karszalagját, majd mint jól öltözött üzletember elvegyült a teherpályudvar kereskedői között. A Jezsuiták Mária utcai rendházában talált menedéket. A szülei is túlélték a gettó borzalmait.

 

A patikát kifosztották ugyan, de az épületet nem sok kár érte, hamarosan újra kinyitott a gyógyszertár. Harsányi János segített ebben a munkában, de hamarosan visszament az egyetemre, és 1947 filozófiából szerzett diplomát. Gyakornokként dolgozott, de „reakciós” megnyilvánulásai miatt eltanácsolták az egyetemről, ekkor visszament a patikába dolgozni. 1948-ban édesapja a fia nevére iratta a gyógyszertárat, és ő csak üzemtársként végezte a munkát.

 

1950 tavaszán eladták a Gyarmat utcai villájukat, és Harsányi János jövendő feleségével Ausztriába szökött. A patikát „soron kívül”, nyilván büntetésből már májusban államosították. A többi gyógyszertár július 28-án került sorra.

 

Harsányiék Ausztráliában telepedtek le, ahol János hazai diplomáit nem ismerték el, ezért segédmunásként dolgozott és közben tanult. Közgazdasági diplomát szerezett és a Brisbane-i egyetemen tanított. Két évre ösztöndíjjal Amerikába mentek, itt kezdett játékelmélettel foglalkozni. Ausztráliában erre nem volt lehetősége. Hamarosan áttelepültek Kaliforniába, ahol a Berkley egyetem oktatójaként dolgozott. Élete végéig itt éltek.

 

nobel dij atvetele 19941994-ben „A nem kooperativ játékok elméletében az egyensúlyelemzés terén végzett úttörő munkájáért” Közgazdasági Nobel-díjat kapott. 2000 augusztus 9-én hunyt el Berkley-ben.

 

 

 

 

A gyógyszertár az államosítást követően a Fővárosi Tanács 1407 sz. gyógyszertáraként működött a privatizációig. Közben jelentős átalakítások történtek, az alapterület megkétszereződött, és a bejáratot az épület sarkáról a Róna utcai oldalra helyezték át. Igy jelentősen megnőtt a betegfogadó tér. Sajnos a régi bútorzatot és edényzetet pusztulásra itélték.

 

A gyógyszertár privatizálására 1996-ban került sor. A patika dolgozói közösen, összefogva, idegen pénzügyi segítség nélkül meg tudták vásárolni. Azóta is ez a lelkes, összeszokott csapat igyekszik ellátni a környék lakóit.

Képek forrása - Budapest XIV. blog

Étrend-kiegészítők

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika

Mérleg-kölcsönzés

A babamérleg kölcsönzés részleteiért ide kattintson!

Elérhetőség